Właściwości lecznicze jemioły pospolitej

Jemioła pospolita to pół-pasożytniczy krzew występujący w całej Europie, a także w niektórych krajach azjatyckich. Rośnie na drzewach, swym kształtem przypomina zaś zieloną kulę. Obecne kojarzy nam się przede wszystkim z amerykańskim bożonarodzeniowym zwyczajem, według którego para stojąca pod jemiołą musi się pocałować. Znana była jednak już tysiące lat temu, kiedyś postrzegano ją za świętą roślinę. Nie zapominajmy jednak także o tym, że jemioła pospolita posiada właściwości lecznicze, które możemy wykorzystać. Z jemioły w łatwy sposób możemy przygotować herbaty, nalewki, maści, a także świeże soki.

Rozmaite zastosowanie jemioły pospolitej

Jemioła stosowana jest głównie w przypadku miażdżycy i stwardnienia tętnic wywołanego odkładaniem się w nich cholesterolu. W połączeniu z odpowiednią dietą napary z jemioły poprawią przepływ krwi, tym samym zmniejszają możliwość pojawienia się udaru i zawału. Jemioła pospolita zalecana jest także przy leczeniu nadciśnienia i zaburzeń rytmu serca. W dodatku, wielu lekarzy twierdzi, ze picie herbatki z liści jemioły pomaga zapobiegać występowaniu nowotworów.

Kobietom zaleca się zażywanie preparatów z jemiołą w okresie przekwitania, gdyż uspokaja ona pojawiające się wtedy kołatanie serca. Jest także wykorzystywana przez panie przy zbyt obfitych miesiączkach, gdyż reguluje krążenie krwi. Należy pamiętać, że jemioła ma dość silne działanie, w związku z tym należy uważać, by jej nie przedawkować. Najlepiej poinformować wcześniej lekarza o spożywaniu nalewek czy herbat z jemioły.

Jak działa nattokinaza?

Natto to produkt, który otrzymywany jest z niemodyfikowanej genetycznie soi, którą poddaje się wielogodzinnemu procesowi gotowania oraz naturalnej fermentacji przy wykorzystaniu bakterii Bacollus Subtitlis Natto. Wspomaga on krążenie, odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz poprawia ogólną kondycję organizmu. Wszystko to za sprawą jego niezwykłego składu m.in. nattokinazy.

Nattokinaza

Enzym nattokinazy odkryty został w roku 1980 przez japońskiego doktora Hiroyuki Sumi. Podczas prowadzonych przez siebie badań testował 173 produkty żywnościowe pod kątem ich wpływu na układ krążenia. Nattokinaza okazała się zdecydowanie najskuteczniejsza. od tamtego czasu poddawano ją intensywnym badaniom w Japonii oraz w USA. Okazało się,  skuteczniej niż aspiryna (rozpuszcza skrzepy) oraz jest od niej znacznie bezpieczniejsza. Ponadto wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz odpowiada za jej właściwości.

Działanie

Natto zawiera m.in. probiotyki, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz białko, błonnik i izoflawony. Ponadto zaleca się przyjmowanie go przez osoby mające problemy z zaparciami. Poprawia procesy przemiany materii, usuwa z jelit nagromadzone w nich złogi, co przekłada się także na spadek masy ciała.

Miłorząb dwuklapowy o wielu zastosowaniach

Roślina zwana nieco egzotycznie gingko biloba posiada szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Jego właściwości są wręcz niezwykłe – odpowiednio wykorzystany miłorząb dwuklapowy, zwany też japońskim (choć pochodzi z Chin), pozwala poprawić pamięć, wygładza skórę i działa na potencję.

Zastosowania miłorzębu w medycynie

Wyciąg z tej rośliny to ponad 60 korzystnych dla zdrowia substancji, między innymi flawonoidów, hydrokwasów, steroidów. Zmniejsza lepkość krwi, co z kolei przekłada się na zwiększenie sprawności pracy mózgu. Istnieją poważne przesłanki by sądzić, że ginkgo biloba może pomóc nawet osobom z chorobą Alzheimera, spowalniając procesy degeneracji komórek. Miłorząb wykazuje także bardzo silne działanie antyoksydacyjne, pomaga na zaburzenia erekcji, a także poprawia krążenie w przypadku nadmiernej ilości cholesterolu odkładającego się w naczyniach krwionośnych.

Kosmetyka a ginkgo biloba

Kolejnym obszarem, w którym sprawdzają się wyciągi z miłorzębu dwuklapowego jest kosmetyka. Roślina ta opóźnia starzenie komórek skóry, a także jest niezastąpiona w walce z pękaniem naczynek. Stosuje się go więc do produkcji kremów umacniających ścianki naczyń krwionośnych, a także w kosmetykach stymulujących produkcję kolagenu w skórze. Ze względu na wyjątkowe zdolności tej rośliny do przetrwania (miłorząb dwuklapowy jest jedną z ewolucyjnie najstarszych roślin na świecie) stale wypróbowuje się jej działanie i zakres użyteczności.