Arnika górska – co warto o niej wiedzieć?

Arnika górska jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu, która w dzisiejszych czasach używana jest w wielu preparatach leczniczych i kosmetykach. Arnika jest prawdopodobnie jednym z częściej używanych składników różnego rodzaju maści i kremów ochronnych przeznaczonych dla skóry wrażliwej. Co warto wiedzieć na jej temat?

Arnika górska – podstawowe informacje

Arnika górka jest rośliną z rodziny astrowatych. Wbrew nazwie nie występuje wyłącznie w górach. W Polsce znaleźć ją można głównie w Sudetach, ale również na Pojezierzu Mazurskim. Warto przy tym wiedzieć, że w całej Europie arnika objęta jest ścisłą ochroną gatunkową. Związane jest to przede wszystkim z tym, że jest to bardzo cenna roślina lecznicza, która przez wieki była pozyskiwana z natury. Obecnie arnika używana w lekach i kosmetykach pochodzi przede wszystkim z upraw. Jest to również dość popularna roślina ozdobna, a więc jej nasiona zdobyć jest bardzo łatwo. Jest to ziele o średnich rozmiarach. Na szczycie łodygi latem znajdują się piękne, intensywnie żółte kwiaty.

Najważniejsze zastosowania arniki

To, za co ceni się arnikę to przede wszystkim jej działanie. Roślina używana jest przede wszystkim jako środek wspierający wchłanianie wszelkiego rodzaju krwiaków. Tradycyjnie używana jest do przyspieszania gojenia siniaków. Jako składnik wyciągi arnikowe znajdują się w wielu preparatach leczniczych i dostępnych w drogeriach kosmetykach. Wykazuje również działanie wzmacniające ściany naczyń krwionośnych. Arnika uszczelnia je i zapobiega uszkodzeniom. Jest więc polecana osobom, których problemem są pękające naczynka. Często stosuje się ją w kremach przeznaczonych dla wrażliwej skóry na zimę i w wielu kosmetykach o charakterze regeneracyjnym. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i może być używana do radzenia sobie z chorobami skóry o charakterze zapalnym. W pewnej mierze arnika działa również pozytywnie na krążenie obwodowe krwi – przede wszystkim w obrębie naczyń włosowatych odżywiających skórę. Jest częstym składnikiem ziołowych leków dermatologicznych.