Ashwagandha

Ashwagandha to mały, wiecznie zielony krzew pochodzący z części Indii, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego niezwykła nazwa nawiązuje do jego zapachu – korzenie ashwagandhy mają zapach końskiego potu, „ashwa” oznacza konia.
Zioło znane jako adaptogen, co oznacza, że ​​zawiera mieszankę aminokwasów, ziół i witamin, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem.

Ashwagandha – korzyści ze stosowania

Korzyści ze stosowania ashwagandhy są powszechne i obejmują:
Zmniejszenie poziomu cukru we krwi
Zwiększenie masy mięśniowej
Zmniejszenie stanu zapalnego
Obniżenie cholesterolu
Poprawę koncentracji i pamięci
Obniżenie poziomu kortyzolu

Ashwagandha – w jakiej postaci występuje?

Najczęściej w postaci proszku, kapsułek oraz ekstraktu.

Spożywanie ashwagandhy

Mówi się, że ma ziemisty i lekko gorzki smak. Żeby go zredukować, jest zwykle przyjmowana z miodem, kardamonem, sokiem wiśniowym, kurkumą lub orzechami laskowymi.
Innym popularnym sposobem spożywania ashwagandhy jest mleko księżycowe, które pomaga zasnąć i poprawia jakość snu.

Jak zrobić mleko księżycowe z proszkiem ashwagandha?

1 szklanka mleka do wyboru (krowie, migdałowe, kokosowe itp.)
1/2 łyżeczki mielonej ashwagandhy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Zagotować mleko, a następnie wymieszać z ashwagandhą, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut, dodać olej kokosowy. Można posłodzić syropem lub miodem.