Czy warto jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca zdecydowanie warto i nawet należy jeść. Stanowią bogate źródło witamin i minerałów, a przy tym pysznie smakują i stanowią doskonałe uzupełnienie owsianki czy zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Dla zdrowia układu krwionośnego

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy te wspomagają organizm w walce o prawidłowy poziom cholesterolu oraz trójglicerydów w organizmie. Dodatkowo, kwasy te poprawiają stan naczyń krwionośnych.

Dzięki zawartości potasu oraz magnezu, nerkowiec nie tylko sprawia, że serce bije równo i obniża się ciśnienie tętnicze krwi, ale także prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza znacząco ryzyko wystąpienia zawału

Dla zdrowia i urody

W orzechach nerkowca (kup na wagę) możemy znaleźć dobrze wchłanialne witaminy z grupy B, które odpowiadają nie tylko za prawidłową pracę układu nerwowego, ale również w dużej mierze za nasz wygląd zewnętrzny.

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za dobrostan układu nerwowego, a ich niedobór może nieść za sobą takie konsekwencje jak chroniczne zmęczenie, bezsenność czy nadmierna nerwowość i podatność na stres.

Dodatkowo, witaminy te poprawiają stan włosów oraz paznokci, zapobiegając przebarwieniom na płytce paznokcia oraz widocznie wzmacniając zarówno włosy i paznokcie.

Dobra wiadomość dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy: dzięki stosunkowo niskiej kaloryczności przy jednoczesnej wysokiej wartości prozdrowotnej, orzechy nerkowca mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby na diecie, na przykład zamiast kalorycznych, słodkich przekąsek.