Jak działa nattokinaza?

Natto to produkt, który otrzymywany jest z niemodyfikowanej genetycznie soi, którą poddaje się wielogodzinnemu procesowi gotowania oraz naturalnej fermentacji przy wykorzystaniu bakterii Bacollus Subtitlis Natto. Wspomaga on krążenie, odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz poprawia ogólną kondycję organizmu. Wszystko to za sprawą jego niezwykłego składu m.in. nattokinazy.

Nattokinaza

Enzym nattokinazy odkryty został w roku 1980 przez japońskiego doktora Hiroyuki Sumi. Podczas prowadzonych przez siebie badań testował 173 produkty żywnościowe pod kątem ich wpływu na układ krążenia. Nattokinaza okazała się zdecydowanie najskuteczniejsza. od tamtego czasu poddawano ją intensywnym badaniom w Japonii oraz w USA. Okazało się,  skuteczniej niż aspiryna (rozpuszcza skrzepy) oraz jest od niej znacznie bezpieczniejsza. Ponadto wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz odpowiada za jej właściwości.

Działanie

Natto zawiera m.in. probiotyki, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz białko, błonnik i izoflawony. Ponadto zaleca się przyjmowanie go przez osoby mające problemy z zaparciami. Poprawia procesy przemiany materii, usuwa z jelit nagromadzone w nich złogi, co przekłada się także na spadek masy ciała.