Kwas kaprylowy na grzyby i bakterie

Tajemniczo brzmiący z nazwy kwas kaprylowy jest niczym innym, jak kwasem tłuszczowym występującym zarówno w tłuszczach podchodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dostarczyć go do organizmu można, spożywając olej kokosowy, masło orzechowe, mleko kozie czy tłuszcz owczy. Nie ma też żadnego problemu z dostaniem gotowego kwasu kaprylowego w konkretnym stężeniu. W aptekach jest wiele preparatów go zawierających. 

Poznaj właściwości kwasu kaprylowego

Jeśli ktoś boryka się z przerostem grzybów w swoim organizmie, to jak najbardziej powinien zainteresować się kwasem kaprylowym. Dlaczego? Jest on niezwykle skutecznym środkiem przy grzybicy. Każdy z nas ma w sobie Candida Albicans i to nie bez powodu. Problem pojawia się jednak przy nadmiernym rozwoju drożdżaków, co jest spowodowane nadmierną podażą cukru w diecie i obniżoną odpornością organizmu. Kwas kaprylowy posiada działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Rozprawia się z patogenami bardzo szybko. Efekty można zauważyć już po dwóch tygodniach suplementacji nim. Wykazuje on też działanie przeciwzapalne, gojące i regenerujące. 

Uwaga kwas kaprylowy, strzeżcie się bakterie i grzyby! 

Kwas kaprylowy świetnie radzi sobie z przerostem nie tylko grzyba Candida Albicans, ale też z innymi patogenami. Warto sięgać po niego przy grzybicy pochwy, szczególnie tej o charakterze chronicznym. Pomocny jest przy pleśniawce jamy ustnej u małych dzieci, grzybicy przewodu pokarmowego. Jeśli borykamy się z grzybicą stóp, paznokci i skóry, to jak najbardziej warto sięgnąć po kwas kaprylowy.