Miody manuka- cudem natury

miody manukaW dzisiejszej dobie coraz większa liczba osób zwraca uwagę na to, co spożywa i czy produkty przez nią wybierane są pełnowartościowe czy też nie.

Powstaje zatem lista super-produktów, na której znajdują się modne nazwy typu hummus, nasiona chia czy miody manuka. Czym są te ostatnie i jakie mają zdrowotne właściwości?

Zdrowe miody manuka zbierane są przez pszczoły- jak tradycyjne miody, z krzaku o nazwie manuka- stąd ich nazwa. Krzew ten występuje głównie w Nowej Zelandii oraz w południowo- wschodniej Australii.

Najważniejszą jednak zaletą miodu manuka są jego zdrowotne właściwości. Miód bowiem ten posiada wyjątkowo silne właściwości antybakteryjne, które świetnie wspomagają organizm w walce z różnymi wirusami i bakteriami. Wszystko to dzięki substancji o nazwie methylglyoxal, która występuje w miodach manuka i jest własnie odpowiedzialna za jego funkcje antybakteryjne.

Jednak to nie wszystkie zalety miodów manuka. Zawierają one bowiem także inne właściwości takie jak, poprawianie krążenia krwi, obniżanie ciśnienia czy podnoszenie odporności. Co więcej, miód ten działa probiotyczne- co oznacza, że pomaga pozbyć się złych, szkodliwych bakterii z organizmu, jednocześnie wytwarzając te dobre, które wspierają układ trawienny.

Reasumując, warto zaznajomić się z nowościami, jakimi dysponuje natura i świadomie z nich korzystać zamiast inwestować w drogie suplementacje, polegające na jedzeniu tabletek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *