Trawa cytrynowa

trawa-cytrynowa-zdjecieNie od dziś wiadomo, że w kuchni warto eksperymentować i próbować nie tylko tradycyjnych polskich dań, ale także potraw z innych części świata. Podczas takich eksperymentów niejednokrotnie można natknąć się na różnego rodzaju zioła i przyprawy, które niekiedy mają bardzo szerokie zastosowanie. Warta uwagi jest między innymi trawa cytrynowa (zwana też palczatką), czyli tropikalna trawa o cytrynowym, rześkim zapachu.

Gdzie używać zdrowej trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa jest często wykorzystywana podczas tworzenia dań typowych dla kuchni indyjskiej, indonezyjskiej, czy malezyjskiej. Jest ona dodawana do dań, które są pikantne, a także typowych dań mięsnych. Ciekawy smak można uzyskać łącząc trawę cytrynową z mleczkiem kokosowym, mieszkańcy krajów azjatyckich nierzadko przygotowują także marynaty z palczatką. Co ciekawe palczatka znajduje zastosowanie także w medycynie – poprawia trawienie, dodatkowo ma właściwości tonizujące oraz moczopędne, zatem sprzyja oczyszczaniu organizmu. Trawę cytrynową można wykorzystać także jako środek napotny, niekiedy może być stosowana jako środek na gorączkę. Nietrudno zauważyć, że ta niepozorna roślina ma bar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *